Kerékpáros Vándortábor

Táv: 200 km
Időtartam: 5 nap
Nehézség: közepes
Díj: 52 000 Ft

A túra egy különleges, határtalanságával egyedülálló vidék felfedezésére hív. A vándortábor alatt megismerkedhettek az Alpokalja és a Fertő-táj csodáival, különleges történeti, természeti és kulturális értékeivel.

A túra KÖRTÚRA, azaz FERTŐDRŐL indulnak a csoportok és ide is térnek vissza. Ezen a túrán nincs csomagszállítás, a csomagját mindenki maga viszi (a bőröndöket a bázison helyezzük el és őrizzük a csoport visszaérkezéséig). Ehhez jó minőségű, csomagtartóra szerelhető 2x20 literes túratáskát biztosítunk minden résztvevő számára.

A túra egy különleges, határtalanságával egyedülálló vidék felfedezésére hív. Európa közepén, az Alpok és a Kisalföld ölelésében fekszik a Fertő. A táj és az ember élete itt harmonikusan összefonódott és eredményezte azt a páratlan kultúrtájat, melyet 2001-ben az UNESCO világörökségnek ismert el. A vándortábor alatt megismerkedhettek az Alpokalja és a Fertő-táj csodáival, különleges történeti, természeti és kulturális értékeivel. Ellátogatunk a kilátók városába, Sopronba, megismerhetitek a soproni borvidék ízvilágát, átélhetitek a „Vasfüggöny” korát, bepillantást nyertek a legnagyobb magyar nemesi családok, az Esterházyak és Széchenyiek világába, de megismerkedhettek a várvidéki horvátok és a német poncichterek mindennapjaival is. Feltárul előttetek az országhatárokat nem ismerő Fertő-tó egyedülálló madárvilágával, lebilincsel a Hanság lápos világában Hany Istók legendája.

1. nap: Körtúra Fertődről (…. km, kb. 15km)

A csoportok a FertőszentmiklósiVasútállomásra érkeznek, ahonnan csomagjaikat Fertőd Város szállítja az Esterházy kastélypark szomszédságában található ifjúsági szálláshelyre. A csoport a kastélyparkon keresztül vezető allékon, gyönyörű sétával (kb. 20 perc) érkezik a szálláshelyre.

Az első napon ún. „Nemzeti Parki” kiskörön vesznek részt a fiatalok, egészen a sarródi-fertőújlaki Hansági főcsatornáig kerekeznek, ahol a Fertő-tó és az itt élő egyedülálló madárvilág rejtelmeit Tislér Dia túravezetőnkmutatja be. A Nemzeti Park mozaikos szerkezetű, azaz a védett területek nem alkotnak összefüggő, egységes területet. Jelentősebb területei a Fertő-táj, a Hanság, a Tóköz, valamint a Répce-mente. Este a szálláshely biztosította műfüves pálya, tűzrakó hely, esti kastélyparki séta színesíthetik a programot.   

Programok: Kastélypark, Fertő-Hanság Nemzeti Park, Tislér Dia-naplementés madárles, Eszterháza (opcionális)

Kapcsolódó mese: A Fertő-tó születése

Szállás:Ifjúsági szálláshely, Fertőd

 

2. nap: Fertőd – Fertőendréd – Petőháza – Csapod – (opcionális: Pusztacsalád-Iváni Alkotóház/üvegfestészet foglalkozás-Nemeskér) – Lövő – (Nemeskéri körtúra) (25/40 km)

A második napon kerékpárosaink felfedezik Fertőd KalandBirodalmát, megismerkedhetnek a méhészet rejtelmeivel Fertőendréden, csobbanhatnak egyet a petőházi strandon, majd a csapodi erdőn át megérkeznek Lövőre. A Bagolyvár elfoglalását követően megismerkednek Nemeskér településsel és vacsora után a lövői íjász hagyományokba nyernek betekintést. A kerékpározásban jártasabb csoportoknak egy csodás iváni kerülőt ajánlunk, izgalmas üvegfestő programmal.

Programok: KalandBirodalom, Pánácz Méhészet, Petőházi strand, Nemeskéri falutúra, íjászat

Kapcsolódó mese: Hany Istók legendája

Szállás: Lövő, Kulturális és Szolgáltató Központ – Bagolyvár Ifjúsági Szálláshely (www.lovo.hu)


3. nap: Lövő – Röjtökmuzsaj- Fertőhomok – Hegykő – Sopron (Fehérúti úton) (35 km)

Reggel Lövőről indul a csoport és Röjtökmuzsaj tündérvilágán át megérkezik egy kétórás bicajozást követően Hegykőre, ahol az Élmény-és termálfürdő várja a csapatot bármilyen időjárási viszonyok között. A fürdőzést követően kipihenten gurulhat a csoport tovább Sopronig a fertő-parti kerékpárúton. Útközben érdemes megállókat tartani Hidegségen a Pap-kertben, Fertőbozon a Gloriett kilátónál, Balfon a Zsolnay kútnál. A Soproni borvidék magterületén át érkezik meg a csoport Sopronba, a Hűség Városába, ahol vezetett túra során ismerkedhet meg a szabad királyi város izgalmas történetével.

Programok: hegykői SÁ-RA Termál- és élményfürdő, Soproni séta Bene Csabával, Tűztorony és Turisztikai Központ, Várkerület műemlékei, Stornó-ház, Soproni Borvidék, Gloriett Kilátó

Kapcsolódó mese: Bora néni megjavul

Szállás: Soproni Szakképzési Centrum Vendéglátó, Kereskedelmi Technikum és Kollégium Kollégiumi Intézményi Egysége, 9400 Sopron Ferencz János u. 60.

 

4. nap: Sopron – Harka – Kópháza – Nagycenk – Hidegség – Fertőszéplak - Fertőd (… km)

Sopronból Harka irányába veszi a csoport az útját, a régi Borostyánkő út irányában, majd Kópházán a gradistyei horvátok várvidéki kultúrájával ismerkedhetnek meg. A régi határőr úton érkezünk be Nagycenkre, a legnagyobb magyar, Széchenyi István szülőfalujába, ahol a 2023. decemberében átadott, megújult kiállítással és kastélykerttel, vagy akár a Mauzóleummal ismerkedhetünk meg. Nagycenkről Hidegségig gurulunk a Csilla-hegyről, majd a fertő-parti kerékpárúton Fertőszéplakig kerekezünk, ahol a megújult kastélykertben megismerkedünk az UNESCO Világörökség interaktív kiállítással. Ezt követően érkezünk meg Fertődre, ahol tábortűzzel, focikupával zárhatjuk programunkat.

Programok: Gradistyei horvát interaktív kiállítás, Nagycenki Széchényi kastély és/vagy mauzóleum, Papkert (Árpád-kori templom), Világörökség Kiállítás, este Focikupa/Tábortűz

Kapcsolódó mese: A kék kő, Széchényi István szelleme, A kövesdi fakereszt

Szállás:Ifjúsági szálláshely, Fertőd

 

5. nap: Fertőd - Hazaindulás

A záró napon a reggeli elfogyasztását követően látogatható az Esterházy kastély, illetve annak kastélyparkja, a Rózsakerttel. A kerékpárokat szervízelésre leadjuk, itt lehetőség nyílik a bőröndökbe való visszapakolásra és a vasútmegállóhoz való kisétálásra.

Programok: Opcionálisan fertődi Eszterházy kastély az indulás előtt

Kapcsolódó mese: Az agyaras lány legendája